poniedziałek, 5 grudnia 2016

Kinder Bueno - bez pieczenia

Kinder Bueno - bez pieczenia

To ciasto powstało z miłości do kuchennych eksperymentów.
Jaki był efekt - sami oceńcie. Moim zdaniem to miła odmiana,
od 3 - Bita, czy Kinder Country - ciast bez pieczenia,
które są chyba wszystkim już znane.
Smakiem na prawdę dobrze imituje znany wszystkim batonik - 
Kinder Bueno, warto wypróbować !


Składniki:

15 herbatników maślanych kakaowych
30 herbatników maślanych zwykłych
ok. 300 g kremu do smarowania typu Nuttella

Na krem bueno:
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
150 g orzechów laskowych

Na krem ciemny:
4-5 łyżek kremu do smarowania typu Nuttella
200 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone

Na polewę czekoladową:
2 łyżki masła
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Dno foremki o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki kakaowe, rozsmarować na nich krem do smarowania i przykryć warstwą herbatników jasnych. 

Krem bueno:
Orzechy laskowe zmielić bardzo drobno (czym drobniej tym lepiej).
Do garnuszka wlać 200 ml śmietanki, dodać cukier, miód, masło, mleko w proszku. Wymieszać i postawić na gazie o rozpuszczenia wszystkich składników (cały czas mieszać). Zdjąć z palnika, wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Dodać około połowę serka mascarpone, ponownie wymieszać i odstawić do wystudzenia i schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone, krótko zmiksować. Następnie dodać schłodzoną masę orzechową i zmiksować do połączenia składników.
Krem nałożyć na warstwę herbatników. Masa może być nieco lejąca, ale w lodówce zgęstnieje.
Ułożyć kolejną warstwę jasnych herbatników. Odłożyć do lodówki.

Krem ciemny:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i krem do smarowania i zmiksować do połączenia składników. Nałożyć trochę niedbale na resztę ciasta, żeby powstały lekkie fale.
Odłożyć do lodówki.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem i odstawić do ostudzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto.

Ciasto chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc.

Smacznego!

2 komentarze:

Print