Kinder Bueno - bez pieczenia
To ciasto powstało z miłości do kuchennych eksperymentów.
Jaki był efekt - sami oceńcie. Moim zdaniem to miła odmiana,
od 3 - Bita, czy Kinder Country - ciast bez pieczenia,
które są chyba wszystkim już znane.
Smakiem na prawdę dobrze imituje znany wszystkim batonik -
Kinder Bueno, warto wypróbować !
Smakiem na prawdę dobrze imituje znany wszystkim batonik -
Kinder Bueno, warto wypróbować !
15 herbatników maślanych kakaowych
30 herbatników maślanych zwykłych
ok. 300 g kremu do smarowania typu Nuttella
Na krem bueno:
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
150 g orzechów laskowych
Na krem ciemny:
4-5 łyżek kremu do smarowania typu Nuttella
200 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
Na polewę czekoladową:
2 łyżki masła
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Dno foremki o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki kakaowe, rozsmarować na nich krem do smarowania i przykryć warstwą herbatników jasnych.
Krem bueno:
Orzechy laskowe zmielić bardzo drobno (czym drobniej tym lepiej).
Do garnuszka wlać 200 ml śmietanki, dodać cukier, miód, masło, mleko w proszku. Wymieszać i postawić na gazie o rozpuszczenia wszystkich składników (cały czas mieszać). Zdjąć z palnika, wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Dodać około połowę serka mascarpone, ponownie wymieszać i odstawić do wystudzenia i schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone, krótko zmiksować. Następnie dodać schłodzoną masę orzechową i zmiksować do połączenia składników.
Krem nałożyć na warstwę herbatników. Masa może być nieco lejąca, ale w lodówce zgęstnieje.
Ułożyć kolejną warstwę jasnych herbatników. Odłożyć do lodówki.
Krem ciemny:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i krem do smarowania i zmiksować do połączenia składników. Nałożyć trochę niedbale na resztę ciasta, żeby powstały lekkie fale.
Odłożyć do lodówki.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem i odstawić do ostudzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto.
Smacznego!
O rany! Tego mi trzeba! Cudowne ciacho!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to niezmiernie :)
Usuń