Marshmallow - domowe pianki
Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak proste w przygotowaniu
są takie pianki i wystarczą dosłownie 3 składniki!
Jedyny minus trochę czasu trzeba nad nimi spędzić,
ale dla przygotowania takich łakoci, warto chwilę poświęcić.
Pianki są elastyczne, słodkie i nie wiele różnią się od oryginału.
Składniki:
150 ml zimnej wody
1 kopista łyżka żelatyny
1 szklanka cukru
Dodatkowo do obsypania:
cukier puder
mąka ziemniaczana
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mniejszą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować łyżką oleju i dokładnie obsypać cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną (ja obsypałam 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, można obsypać foremkę również samą mąką, bądź samym cukrem pudrem).
Żelatynę wymieszać z 50 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, a następnie gotować na małej mocy palnika, często mieszając, do powstania gęstego syropu (około 15 min).
Powstałą masę wlewać powoli do napęczniałej żelatyny, cały czas ubijając. Na początku masa jest przezroczysta, jednak po pewnym czasie mocno gęstnieje i robi się biała. Proces ubijania powinien trwać powyżej 15 min, by masa nabrała odpowiedniej konsystencji.
Masę przełożyć do formy, wyrównać i schłodzić w lodówce, do czasu aż masa stężeje (1-3 h, można na całą noc). Po tym czasie masę pokroić w dowolne kształty (np. kostkę) i obtaczać w mące ziemniaczanej i cukrze.
Jeśli pianki mają mieć lekko kwaskowaty posmak można dodać łyżkę soku z cytryny na etapie ubijania. Aby pianki miały różowy kolor wystarczy dodać łyżkę syropu wiśniowego. Można też wykorzystać barwniki spożywcze.
Smacznego!
Jakoś nigdy nie pomyślałam o przygotowaniu ich w domu... :)
OdpowiedzUsuń